AVATAR (2009) / ΚΡΙΤΙΚΗ

Posted: 06/03/2011 in ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

Aυτή η κριτική μου, έχει γίνει στο cine.gr, την πρώτη μέρα προβολής του Avatar που την είχα δει.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας πλανήτης που τον έλεγαν ΠΑΝΔΟΡΑ. Σε αυτόν τον πλανήτη ζούσαν αρμονικά όλων των ειδών τα πλάσματα, από ζώα, μέχρι φυτά. Υπήρχε ένα δέντρο σε αυτόν τον πλανήτη, (μου θυμίζει το δέντρο απο την ταινία Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ), που μέσα σε αυτό ζούσε μια περίεργη μπλε φυλή σαν ινδιάνοι με ουρές, οι NAVI, που το λάτρευαν και το προστάτευαν.
Και μετά ήρθαν οι άνθρωποι…
Τον πλανήτη ΠΑΝΔΟΡΑ παρομοιάστε τον σαν τον πλανήτη γη αν θέλετε, όπως ήταν, ή μπορεί να ήταν πριν έρθει ο άνθρωπος. Μπορείτε επίσης να τον δείτε σαν ενα καινούριο πλανήτη για εμάς, πχ τον ΆΡΗ. Ακόμα για όσους είναι θρήσκοι πολύ, μπορείτε να τον παρομοιάσετε ακόμα και σαν τον παράδεισο.

Η ζωή στον πλανήτη Πανδορα είναι σε αρμονία με τον κάθε ζωντανό οργανισμό που υπάρχει, και ειναι όλοι ευτυχισμένοι.
Και εδώ είναι το σημείο που εμείς οι άνθρωποι, αποφασίζουμε να χαλάσουμε όλο τον πλανήτη, επειδή είμαστε το κυρίαρχο ζώο και δεν μπορεί να μας σταματήσει τίποτα προκειμένου να αποκτήσουμε αυτά που ζητάμε.

Κάπως έτσι ξεκινάει η καινούρια ταινία του James Cameron AVATAR, με την οθόνη να πλημμυρίζει χρώματα που όμοιά της δεν εχω δει ποτέ μου, με πλούσια βλάστηση, ένα σημαντικό δέντρο, το δέντρο της ζωής αν θέλετε, και φυσικά ζώα τα οποία σέβονται το ένα το άλλο, και κυρίως σέβονται την ΖΩΗ!

Ο άνθρωπος από την φύση του θέλει να παρεμβαίνει και να ανακατεύεται σε όλα. Πρώτα να κάνει πράξεις και μετά να σκέφτεται τις συνέπειες. Κάπως έτσι έγινε και με την γη. Δεν λεω γη »μας», όπως θα έλεγαν πολλοί, για τον λόγο ότι είμαστε απλοί επισκέπτες, περαστικοί, φιλοξενούμενοι!
Πώς ανταποδίδουμε την φιλοξενία μας; Μα φυσικά με τον ένα και μοναδικό τρόπο που μας χαρακτηρίζει σαν όντα. Σκοτώνουμε ότι θα μπει μπροστά μας, είτε αυτό λέγεται φύση, ζώα, και ακόμα δεν διστάζουμε να σκοτώσουμε το ίδιο το είδος μας!

Σε μια σκηνή της ταινίας, οι άνθρωποι πηγαίνουν να καταστρέψουν το δέντρο της φυλής Navi, με ένα όχημα σαν τανκς. Τότε μπαίνει μπροστά ένας Navi προκειμένου να σταματήσει το όχημα. Το όχημα σταματάει, και ο φαντάρος που το οδηγεί λέει στον ανώτερό του ότι έχει μπει μπροστά ένας Navi. Τότε, ο ανώτερος του λέει:
Kαι γιατί σταμάτησες; Προχώρα και θα φύγει. Πρέπει να τους δείξουμε οτι δεν σταματμε πουθενά.
Και αυτή είναι η μία και μοναδική αληθεια για τους ανθρώπους. Δεν σταματάμε πουθενά όσα μαθήματα και να πάρουμε. Ακόμα και τώρα που η Γη ετοιμάζεται να μας ρίξει κλοτσιά με όσα της έχουμε προκαλέσει, δεν κοιτάμε πώς θα διορθώσουμε το πρόβλημα, παρά ψάχνουμε καινούριους πλανήτες (ΠΑΝΔΟΡΕΣ), όχι για να βρούμε κάτι το οποίο θα βοηθήσει την κατάστασή μας, αλλά ένα βιώσιμο προς εμάς πλανήτη για να μπορούμε να καταστρέψουμε από την αρχή πάλι, κάτι όμορφο!

Μου είχε πει ένας φίλος, ότι η γη μπορει να ανακάμψει όσα και να της κάνουμε. Μα πώς θα ανακάμψει αν δεν την αφήσουμε ήσυχη;
Και όπως έλεγε ο πράκτορας Σμιθ στον Μορφεα στο ΜATRIX, οι άνθρωποι είστε σαν ιός. Πηγαίνετε σε ένα μέρος, πολαπλασιάζεστε, και μόλις εξαντλήσετε κάθε φυσικό πόρο, φεύγετε και πηγαίνετε σε άλλο μέρος.
Δεν μας αξίζει αυτός ο πλανήτης και ούτε ο επόμενος »Πανδόρα». Και φανταστείτε ότι όλο αυτό το κακό το έχουμε κάνει με μόνο το 5% του εγκεφάλου μας (έτσι λένε τουλάχιστον). Φανταστείτε με ένα 100% τι θα μπορούσαμε να κάνουμε…
Την ταινία AVATAR την είδα χτες σε αίθουσα 3D. Θα την ξαναδώ όμως σε απλή αίθουσα για να συγκρίνω, αλλά πιο πολύ να δω αυτό το κινηματογραφικό έπος για τα μάτια και το μυαλό. Σαν σενάριο ταινίας ειναι απλό, αλλά ο τρόπος που τα έχει δέσει όλα μαζί αρμονικά ο James Cameron είναι εκπληκτικό!
Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό και θα χαζεύετε από αυτά που θα δείτε στην οθόνη!
Η κάθε σκηνή που θα βλέπετε, θα είναι και κάτι καινούριο στο μάτι σας, και εννοώ ότι δεν θα δείτε την ίδια εικόνα δεύτερη φορά!
Από τεχνολογικής άποψης και ειδικών εφφέ, θα είναι ότι καλύτερο απ’ ότι έχετε δει μέχρι σήμερα. Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της η ταινία, και θα είναι σίγουρα ταινία αναφοράς και σύγκρισης για τα επόμενα χρόνια!!
Είναι μια ταινία που ΠΡΕΠΕΙ να την δείτε σινεμά, και όχι να την κατεβάσετε από το internet. Aν δεν πολυπηγαίνετε σινεμά, αυτή η ταινία είναι MUST SEE CINEMA!!
Αφιερώστε λίγο χρόνο αυτές τις μέρες και δείτε την. ΑΞΙΖΕΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑ!
Ίσως είναι αμπελοφιλοσοφίες τα παραπάνω, ίσως δεν ηθελε καν να μας πει αυτό ο σκηνοθέτης, ίσως είναι η γνώμη μου, ίσως η δική σας είναι καλύτερη, ίσως να είμαι κάτι σαν αγγελιοφόρος προς αυτούς που θα δουν την ταινία σαν μια περιπετειούλα επιστημονικής φαντασίας, ίσως ίσως ίσως ίσως ίσως…
Ή ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΑΝΔΟΡΑ!!

Για αυτά που με έκανε η ταινία να αισθανθώ και που είδα, η δική μου βαθμολογία είναι 10/10 και πιστέψτε με ότι ίσως είναι η δεύτερη ταινία που δίνω 10. Η πρώτη είναι το LORENZO`S OIL το οποίο θα σας το αναλύσω κάποια άλλη φορά.

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Στο μέλλον, ένας παραπληγικός βετεράνος πολέμου στέλνεται σε ένα μακρινό πλανήτη, τον Πανδώρα. Ο πλανήτης κατοικείται από μια ανθρωποειδή φυλή, τους Να`βι, οι οποίοι έχουν αναπτύξει τη δική τους γλώσσα και πολιτισμό.

 

CAST:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: James Cameron

ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ: James Cameron

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Sam Worthington – Zoe Saldana – Sigourney Weaver – Michelle Rodriguez – Giovanni Ribisi

ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας

ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2009

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ:

 

Σχόλια
  1. Ο/Η anna λέει:

    αυτή η ταινία πώς σχετίζεται με την αποικιοκρατία ?

    • Ο/Η trancemedia λέει:

      Γεια σου anna. Αν θες δώσε λίγες περισσότερες πληροφορίες με αυτό που λες για να καταλάβουμε καλύτερα και να ξέρουμε τί θα σου απαντήσουμε.

  2. Ο/Η roula1970 λέει:

    Και ενώ την είχα πάνω από 1 χρόνο στη διάθεσή μου, τελικά την είδα μόλις χθες. Αν το ήξερα ότι θα ήταν τόσο καλή, σίγουρα θα ειχα επιλέξει να τη δω νωρίτερα οεο…

Σχολιάστε