ΣΚΕΨΕΙΣ, ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ… / ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Posted: 26/04/2014 in ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Η αφορμή γι’αυτό το άρθρο, ήταν μια παρεξήγηση που έγινε γράφωντας στο ίντερνετ. Φυσικά μου είναι πολύ οικεία όλα αυτά, λόγω του ότι έχω παρεξηγηθεί κι εγώ πολλές φορές λόγω του γραπτού μου λόγου.
Σίγουρα και πολλοί από εσάς εκεί έξω να το έχετε βιώσει αυτό, και το αντίστροφο φυσικά. Να έχετε παρεξηγήσει εσείς οι ίδιοι κάποιον.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά είναι επειδή λείπει η οπτική επαφή με τον άνθρωπο που συνομιλούμε. Αν βλέπαμε τον άνθρωπο, θα μπορούσαμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο τον οποίο γράφει αυτά που γράφει.
Δηλαδή θα βλέπαμε την κίνηση του προσώπου του την ένταση της φωνής του, και την κίνηση του σώματος. Θα βλέπαμε αν λέει αυτό που λέει με ειρωνεία, με νεύρα, με κοροϊδευτικό τρόπο, με επιθετικότητα, με απορία ή ότι άλλο συμβαίνει σ’αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, κρινόμαστε και κρίνουμε με την μισή πλευρά αυτών που θέλουμε να πούμε.
Αυτό το πράγμα θα συνεχίσει να συμβαίνει. Θα σταματήσει να συμβαίνει μόνο όταν το σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι. Και τί εννοώ με αυτό που λέω…
Πρέπει να αφήνουμε ένα περιθώριο και να μην είμαστε απόλυτοι για τίποτα. Να σταματήσουμε δηλαδή να κρίνουμε κάποιον ή κάποια από κάτι που έγραψε, για τον λόγο που είπα παραπάνω. Έχουμε μισή εικόνα και μπορεί πραγματικά να μην εννοεί αυτά που γράφει αλλά να χρησιμοποιεί τις λάθος λέξεις κι έτσι να πέφτει στην παγίδα που όλοι έχουμε πέσει, ή πέφτουμε.
Έχουν δει τα μάτια μου ανθρώπους να σταματούν να γράφουν την άποψή τους για κάτι, επειδή έγινε παρεξήγηση από παλιότερο σχόλιο που είχαν κάνει και είχαν παρεξηγηθεί. Ανθρώπους να στεναχωριούνται γι’αυτό που έγινε, να τους παίρνει από κάτω, κλπ κλπ.
Μέγα λάθος! Μέγα λάθος γιατί πλέον δεν κάνετε αυτό που θέλετε αλλά αυτό που θέλουν οι άλλοι.
Με έχουν πει επιθετικό, με έχουν πει εριστικό, ειρωνικό, ακόμα και γυναίκα με έχουν πει επειδή γράφω όπως γράφω για κάποιες συγκεκριμένες ταινίες που έχω σχολιάσει εδώ μέσα. Δεν με πειράζει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ότι χαρακτηρισμό κι αν μου δώσει κάποιος, γιατί πολύ απλά ξέρω ότι έχουν μισή εικόνα για εμένα, σαφώς ΔΕΝ γίνεται να αρέσουν σε όλους αυτά που γράφω γιατί δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ή επειδή ίσως να χρησιμοποιώ λέξεις που άλλους τους ερεθίζουν και τους εκνευρίζουν, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ σημασία. Σημασία έχει ότι κάνω αυτό που μου αρέσει και δεν αφήνω τίποτα μα ΤΙΠΟΤΑ να με επιρρεάσει και να με αποθαρρύνει από αυτό που μου αρέσει να κάνω.
Όταν θα το καταλάβετε στην κυριολεξία αυτό που γίνεται και όχι έτσι για να το λέμε, και για ποιον λόγο γίνεται με ηρεμία και ανοιχτά μυαλά χωρίς να αφήνετε τα συναισθήματά σας να σας παρασύρουν από τις λέξεις που διαβάζετε, τότε θα δείτε ότι και πιο ήρεμοι θα είστε εσείς οι ίδιοι, αλλά και θα αντιμετωπίζετε παρόμοιες καταστάσεις εντελώς διαφορετικά από το παρελθόν. Να νιώθετε εσείς καλά πρώτα.
Οι λέξεις τώρα που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς που γράφει οτιδήποτε, παίζουν ένα τεράστιο ρόλο σε αυτό που θέλουμε να πούμε, αλλά δυστυχώς δεν το καταφέρνουμε και ούτε έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα κειμένου για το τί μπορεί να συμβεί.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΧΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ GRAVITY:
ΣΧΟΛΙΟ 1 (Παράδειγμα):
Η ταινία μιλάμε για πολύ ύπνο. Πρέπει να είσαι πολύ βλάκας και καμένος για να την παρακολουθήσεις ολόκληρη.
ΣΧΟΛΙΟ 2 (Παράδειγμα):
Η ταινία ήταν αρκετά κουραστική για τα δικά μου στάνταρ. Δεν την προτείνω για αυτούς που τους αρέσουν οι περιπέτειες δράσης.
ΣΧΟΛΙΟ 3 (Παράδειγμα):
Στην ταινία δεν κουνιέται φύλλο!! Μιλάμε είχα βγάλει και τα παπούτσια σινεμά, κι έκανα κάτι ύπνους το κάτι άλλο! Τώρα που βγήκε και σε dvd, την νοικιάζω τα βράδια για να χαλαρώσω! Βρήκα το γιατρικό για τον ύπνο!!ΧΑχαχαχαχαχαχα
Μπορείτε να καταλάβετε τις διαφορές στον γραπτό λόγο;
Το πρώτο σχόλιο, είναι προσβλητικό για τον κόσμο που όντως την έχει δει ολόκληρη, και είναι σαν να του λες ότι, κοίτα μεγάλε, είσαι βλάκας και καμμένος. Άρα λάθος χρησιμοποιημένες λέξεις.
Το δεύτερο σχόλιο, χρησιμοποιεί σωστά τις λέξεις και δεν προσβάλει κανέναν.
Το τρίτο σχόλιο είναι χιουμοριστικό και χαβαλετζίδικο. Αυτό θα επέλεγα εγώ να γράψω ή το 2, αν ένιωθα έτσι για την ταινία.
Όπως βλέπετε, έγινα ξαφνικά, 3 διαφορετικοί άνθρωποι στον γραπτό λόγο. Και για τα γραφόμενά μας, κρινόμαστε. Δεν είναι όμως η ολοκληρωμένη εικόνα για κάποιον άνθρωπο αυτό που διαβάζουμε. Μπορεί να είναι λάθος μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποίησε λάθος λέξεις.
Γι’αυτό, πρέπει να αφήνουμε περιθώριο και να μην είμαστε απόλυτοι στην εντύπωση που μας έχει δώσει κάποιο κείμενο που έχουμε διαβάσει.
Από την άλλη πάλι, υπάρχουν και οι «καλοθελητές» σε αυτή την ιστορία. Αυτοί που τους αρέσει να κάνουν καψόνια, να βάζουν στην πρίζα κάποιους άλλους, και να λένε από μέσα τους ότι τους δουλεύουν τους άλλους. Τί ευχαρίστηση μπορεί να παίρνουν κάποιοι από αυτό, δεν το γνωρίζω.
Με τον γραπτό λόγο λοιπόν, θέλει παρατήρηση από εμάς, και να κάτσουμε να σκεφτούμε, αν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε βάση της ανατροφής μας και γενικά μεγαλώνοντας, αν είναι όντως αντιπροσωπευτικές προς τον χαρακτήρα μας, ή αν θέλουμε να πούμε αυτό που θέλουμε καλύτερα με άλλες λέξεις, τις οποίες όμως λέξεις, (Προσέξτε τί θα πω), λέξεις που έχουμε εμείς οι ίδιοι επιλέξει συνειδητά να χρησιμοποιούμε και όχι λέξεις που χρησιμοποιούμε επειδή μ’αυτές μεγαλώσαμε και αυτές ξέρουμε!
Φυσικά για να γίνει αυτό, θέλει μεγάλη παρατήρηση από εμάς τους ίδιους. Πιστέψτε με ότι δεν είναι τόσο εύκολο αν το νομίζετε αυτό. Αν αρχίσετε να παρατηρείτε τον εαυτό σας και τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο καθένας μας στην καθημερινή του ζωή, προφορικά, ή γραπτά, θα δείτε πολλές λέξεις από το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε, ότι είναι εντελώς λάθος από αυτό που πραγματικά είστε ή νιώθετε. Απλά η «συνήθεια» και η ΜΗ «παρατήρηση» του εαυτού μας, μας κάνει να χρησιμοποιούμε τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια.
Συμβαίνει λοιπόν όλα αυτά όμως, και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν γιατί καινούριοι άνθρωποι γεννιούνται και μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία παρεξήγησης και παρανόησης του γραπτού λόγου. Μερικοί καταφέρνουν και βρίσκουν τον τρόπο ή προσπαθούν τουλάχιστον. Άλλοι πάλι, δεν κάνουν τίποτα γιατί νιώθουν ενοχές και το βάζουν κάτω, και άλλοι πάλι, απλά τους αρέσει να «αναστατώνουν» με τα γραφόμενά τους και να προσπαθούν να αναστατώσουν κι εμάς.
Το πώς όλα αυτά αντιμετωπίζονται σας είπα και πιο πάνω:
Παρατήρηση του εαυτού μας, ανοιχτά μυαλά, και να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι αν η γνώμη που έχουμε σχηματίσει για κάποιον άνθρωπο διαβάζοντας κάτι, είναι αληθινή ή ψεύτικη. Μάλλον καλύτερα, «ελλιπής».
Είπαμε, οι λέξεις κάνουν την διαφορά!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s