EL CASTILLO DE LA PUREZA (1973) TO ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ (ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ)

Posted: 21/05/2012 in ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

 

Λοιπόοοοοον…..

Το Κάστρο της Αγνότητας. Ή αλλιώς, ο αυθεντικός παλιός Κυνόδοντας.

Έχοντας λοιπόν δει τον αυθεντικό δικό μας Κυνόδοντα που τον σιχάθηκα, είχα ακούσει ότι το σενάριο είναι κλεμένο από μια παλιά ταινία. Αυτήν εδώ. Το Κάστρο της Αγνότητας του 1973. Ήθελα τόσο πολύ να δω την παλιά έκδοση για να συγκρίνω με την δική μας. Την είδα λοιπόν αφού μου την έφερε κάποιος φίλος.

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι το παλιό είναι πολύ καλύτερο από την μακακία που γυρίσαμε εμείς. Και επειδή σε κάποιο κόσμο άρεσε πολύ ο Κυνόδοντας ενώ σε εμένα καθόλου, θα εξηγήσω τους λόγους…

Ο Κυνόδοντας λοιπόν, γιατί αυτή την ταινία είδα πρώτη και μετά το Κάστρο της Αγνότητας, σαν σενάριο μου άρεσε πολύ. Αυτό που δεν μου άρεσε και την σιχάθηκα σαν ταινία, είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών. Για την ακρίβεια, οι ερμηνείες των παιδιών. Ύστερα από πολλές συζητήσεις που είχα με ανθρώπους που τους άρεσε ο Κυνόδοντας, και βλέποντας πλέον και την παλιά έκδοση, έχω μια ολοκληρωμένη άποψη.

Η άποψη που είχα αλλά και που ακόμα έχω, είναι ότι τα παιδιά της οικογένειας, παίζουν άθλια τους ρόλους τους. Κάποιοι μου είπαν τότε ότι αυτή την κατεύθυνση είχαν πάρει από τον σκηνοθέτη. Δεν συμφωνούσα τότε και δεν συμφωνώ τώρα. Από τις χειρότερες ερμηνείες που έχω δει. Πολύ στημένες. Σαν να έβλεπες καθυστερημένους ηθοποιούς να παίζουν κάποιον ρόλο. Μάλλον να προσπαθούν να παίξουν κάποιο ρόλο.

Πρόσφατα πέτυχα στην τηλεόραση που ξεκίναγε μια ταινία του ίδιου σκηνοθέτη μετά τον Κυνόδοντα. Το Attenberg. Από περιέργεια έκατσα να δω λίγο την αρχή. Στο δεκάλεπτο έκλεισα την τηλεόραση! Έπαιζαν οι ίδιοι ηθοποιοί με τον Κυνόδοντα, και ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιες καθυστερημένες ερμηνείες των ηθοποιών. Ίσως να μην αντιλαμβάνομαι κάτι θετικό που βλέπουν κάποιοι άλλοι. Δεν είναι το θέμα όμως αυτό. Έχουμε πει πως δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα και ο καθένας μας παίρνει διαφορετικά πράγματα από μια ταινία.

Πάμε τώρα στο Κάστρο της Αγνότητας

Σαν σενάριο μοιάζει πάρα πολύ με τον Κυνόδοντα. Σαν ταινία όμως είναι πολύ διαφορετική. Δεν έχει τα ακραία που έδειχνε στον Κυνόδοντα. Πήραμε την ιδέα και την εμπλουτίσαμε με πολύ περισσότερα ακραία πράγματα. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Είπαμε. Στις ερμηνείες διαφωνώ.

Στο Κάστρο της Αγνότητας, τα παιδιά της οικογένειας, μεγαλώνουν κι αυτά κλεισμένα μέσα σε ένα σπίτι χωρίς το ερέθισμα από τον έξω κόσμο. Δεν παίζουν όμως σαν καθυστερημένα ή ατάλαντα. Παίζουν με τέτοιο τρόπο που τουλάχιστον από την μεριά μου την παρακολούθησα μια χαρά την ταινία χωρίς να εκνευριστώ.

Σαφώς και υπάρχει στην ερμηνεία τους κάτι το «μη« φυσιολογικό αφού στην ουσία δεν ζουν φυσιολογικά. Ο σκηνοθέτης όμως μας δείνει να καταλάβουμε από τις ερμηνείες τους και τις συμπεριφορές τους, ότι είναι πολύ λογικά όλα αυτά που βλέπουμε λόγω των συνθηκών.

Θα έλεγα ότι στην συγκεκριμένη ταινία, μας δείχνει αρκετά το δράμα της γυναίκας-συζήγου, όπως και τα ελατώματα του πατέρα. Για όλα φταίει η γυναίκα του, ξεσπώντας συνεχώς πάνω της, και κλειδώνοντας τα παιδιά για τιμωρία σε μπουντρούμια.

Άλλη μία διαφορά, είναι ότι το σπίτι που μένουν δεν είναι σε κάποιο χωράφι απομακρυσμένο από την πόλη, αλλά μέσα στην πόλη. Πράγμα που το θεωρώ ακόμα πιο τραγικό το να έχεις δίπλα σου γείτονες και να μην ξέρει κανείς τί συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Επίσης στην παλιά ταινία, δεν φέρνει ο πατέρας γυναίκες για τις σεξουαλικές ορμές του γιου. Ούτε δραπετεύει κανείς από το σπίτι.

Mε λίγα λόγια, δεν θα έλεγα ότι μοιάζουν οι δύο ταινίες. Είναι εντελώς διαφορετικές.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις ταινίες. Σαν κεντρική ιδέα όμως, είναι ίδιες. Σαν βαθμολογία μου επίσης, ακόμη μεγαλύτερες διαφορές!

Κυνόδοντας=3/10

Το Κάστρο της Αγνότητας= 7/10

Για να έχετε ολοκληρωμένη άποψη σας προτείνω να την βρείτε και να την δείτε. Να’ναι καλά το ίντερνετ που βρίσκουμε και κάποιες ταινίες που δεν μπορούμε να βρούμε αλλιώς.

 

CAST:

 

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: El Castillo de la Pureza

MEΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Το Κάστρο της Αγνότητας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Arturo Ripstein

ΣΕΝΑΡΙΟ: Arturo Ripstein – Jose Emilio Pacheco

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Claudio Brook – Rita Macedo – Arturo Beristain – Diana Bracho – Gladys Bermejo

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1973

ΓΛΩΣΣΑ: Ισπανικά

ΕΙΔΟΣ: Δραματική

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110′ λεπτά

 

ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s