ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ (1982) / ΚΡΙΤΙΚΗ

Posted: 24/07/2011 in ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

 

Nαι παιδάκια! Ελληνική ταινία έχει το μενού σήμερα!

Πριν σας πω ακόμα κάτι, ΔΙΑΒΑΣΤΕ πρώτα την υπόθεση!

ΣΟΚΑΡΙΣΤΗΚΑΤΕ; Ωραία. Πατήστε τώρα ΣΤΟΠ σε ότι σκέφτεστε, και διαβάστε μόνο αυτά που θα πω!

Να σας πω καταρχήν, ότι σε ΚΑΜΙΑ σκηνή, δεν δείχνει το μωρό να το ταϊζουν, και γενικότερα δεν δείχνει καθόλου το μωρό σε όλη την ταινία εκτός από τις σκηνές στο μαιευτήριο. Έτσι για να ηρεμήσετε λίγο…

Εσείς λοιπόν που διαβάζετε τώρα…

Βρείτε την ταινία και δείτε την! Τι; Δεν τα βλέπετε αυτά γιατί σας ψυχοπλακώνουν; Μωρέ ΤΙ μας λέτε; Έτσι σας είπανε να λέτε;
Τι πάει να πει δεν την βλέπετε; Θα την δείτε, θέλετε δεν θέλετε! Με το ζόρι!
Αυτά γίνονται στην ζωή που ζούμε όλοι μας. Είναι προβλήματα που άλλοι, ΗΔΗ τα ζουν. Πρέπει να την δείτε και μετά να κάτσετε να σκεφτείτε τις δικές σας απαντήσεις που δίνετε στο θέμα. Σκεφτείται ΚΑΛΑ! Σαν να είσαστε στην θέση των πρωταγωνιστών. Αν αύριο σας συνέβαινε αυτό; Ποια θα ήταν η αντιμετώπισή σας; Μην αποφεύγετε το θέμα γιατί δεν θέλετε να το σκεφτείτε.
Έτσι θα μάθουμε και τον εαυτό μας. Με το να κοιτάμε όλες τις απαντήσεις που θα δώσουμε, απ’όλες τις πλευρές. Όχι με την αποφυγή. Γιατί δηλαδή θέλετε να αποφεύγετε κάποια προβλήματα που τα ξέρουμε όλοι μας; Δεν είστε εσείς μέρος του συνόλου που τα βιώνει αυτά; Δεν θέλετε να μάθετε;
Μήπως θέλετε να γελάτε συνέχεια; Με το να αποφεύγουμε τα δυσάρεστα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, ή ότι δεν θα μας τύχουν ποτέ αυτά. Οπότε, καλύτερα δεν είναι όταν ήδη το έχεις σκεφτεί-επεξεργαστεί;

Σας έπρηξα, αλλά τα θέλει ο κώλος σας. Ε, μα, με βγάζετε έξω από τα ρούχα μου.

Οι αντιδράσεις οι δικές μου τώρα…

Η Πρώτη μου σκέψη ήταν ότι δεν θα το έκανα αυτό. Το σκέφτηκα καλά, το ξανασκέφτηκα, και τελικά κατέληξα ότι θα το κρατούσα το παιδί και θα το μεγάλωνα με τα προβλήματά του. Για φανταστείτε και μόνο σαν ιδέα, με το που γενιέσαι να σε σκοτώνουν με βασανιστήρια; Μου σηκώθηκαν οι τρίχες στον σβέρκο!
Δεν θα το έκανα ποτέ λοιπόν αυτό το πράγμα. Θα το αντιμετώπιζα με τον τρόπο μου. Ξέρω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που το ζουν το πρόβλημα και μπορεί να λένε τώρα, «άμα δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις.»
Όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς που δεν έχουν το πρόβλημα. Γιατί σίγουρα, δεν είναι το ίδιο να έχεις το πρόβλημα, και το ίδιο να το σκέφτεσαι και να το συζητάς. Προσπαθούμε με τον τρόπο του ο καθένας να το καταλάβει. Και σίγουρα το να μεγαλώσεις ένα τέτοιο παιδί, σε μεταμορφώνει και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο εσωτερικά.

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ από εμένα, σε όλες τις οικογένειες που μάχονται και δεν τα παρατάνε!

Σαν ταινία λοιπόν…

Φυσικά την ταινία την πήρα από την υπόθεση και το ότι είναι ελληνική. Έχετε δει πολλές ταινίες με τέτοια υπόθεση;
Σαν ταινία λοιπόν, μας δείχνει τον γολγοθά αυτής της οικογένειας. Την έναρξη και το τέλος. Μου άρεσε πολύ γιατί με σόκαρε. Δεν μπορώ να φανταστώ ΚΑΝ να πλησιάζεις την κούνια με το παιδί που κλαίει και να του δίνεις νερό. Έχω ανατριχιάσει ολόκληρος!

Οι ηθοποιοί παίζουν πολύ καλά όλοι τους και μάλιστα πολλές φορές υπάρχουν κάποιοι μονόλογοι κοιτάζοντας στην κάμερα και σε εμάς, σαν να μας μιλάνε. Σαν να συζητάνε το πρόβλημα με εμάς. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, μας βάζει στην θέση του ηθοποιού. Δηλαδή, μιλάει ο Kαφετζόπουλος με τον γιατρό πχ, και η κάμερα μας βάζει στην θέση του γιατρού. Και όταν μιλάει ο Καφετζόπουλος, είναι σαν να μιλάει σε εμάς. Μου άρεσε όλο αυτό.
Σαν ταινία είναι αρκετά καλή, για δεδομένα ελληνικά πάντα.

Βαθμολογία μου, 7/10

 

CAST:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Παύλος Τάσιος

ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παύλος Τάσιος

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αντώνης Καφετζόπουλος – Όλια Λαζαρίδου – Ντίνα Κώνστα – Κώστας Μπαλλάς – Γιώργος Κοτανίδης

ΕΙΔΟΣ: Δραματική

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1982

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100′

 

Για την ταινία δεν βρήκα κάτι στο Youtube να σας βάλω, κι έτσι σας ετοίμασα την έναρξη της ταινίας για να πάρετε μια γεύση:

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s