THE BRIDGE (2006) Η ΓΕΦΥΡΑ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Posted: 21/05/2011 in ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Nα’μαι και πάλι με κάτι πολύ ιδιαίτερο αυτή την φορά.

Δεν ήξερα σε ποια κατηγορία να βάλω αυτό το ντοκιμαντέρ. Τελικά το βάζω στις διάφορες συζητήσεις.

Αυτό το ντοκιμαντέρ λοιπόν, το είδα σε κατάστημα. Γύρισα να διαβάσω την »υπόθεση» από πίσω. Κατευθείαν μου κέντρισε το ενδιαφέρον!
Όχι όμως για τους λόγους που πολλοί μπορεί να πιστεύετε. Θέλω να πω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θα πει: »Πωωωω, είναι με αυτοκτονίες και δείχνει πραγματικά γεγονότα και θα το πάρω». ΟΧΙ! Δεν είπα αυτό, καθώς δεν λειτουργώ έτσι.

Αυτό που με τράβηξε ώστε να δω αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι η ψυχολογία αυτών των ανθρώπων, να δω πως σκέφτονται, τι συμπεριφορές έχουν, με τι μάτια βλέπουν τον κόσμο γύρω τους. Αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό για εμένα είναι οι άνθρωποι καθαρά και όχι οι πράξεις τους.

Είναι ένα θέμα, που νομίζω ότι σε όλους έχει υπάρξει η σκέψη της αυτοκτονίας. Μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα! Μισό να σας εξηγήσω…
Εννοώ, πως είτε στην εφηβεία ή σε άλλη περίοδο της ζωής μας, σε όλους έχει περάσει από το μυαλό αυτό. Απλά σαν σκέψη! Γιατί απ’το να το σκεφτείς μέχρι την υλοποίηση, υπάρχει μια απόσταση. Για άλλους μικρή, για άλλους μεγάλη.
Πώς θα αντιμετώπιζαν οι άλλοι αυτό το γεγονός κλπ κλπ. Αν είστε από εκείνους που δεν έχει περάσει ποτέ αυτή η σκέψη στο μυαλό, ή έστω αν πιστεύετε ότι είστε οι μόνοι που το έχετε σκεφτεί αλλά δεν έχετε τολμήσει να το πείτε κάπου, τότε δεν ξέρω. Δεν μου φαίνεται παράλογη σαν φευγαλέα σκέψη, γι’αυτό λέω πως νομίζω ότι σε όλους έχει περάσει αυτή η σκέψη. Απλά είναι σκέψη μέσα μας βαθιά που έχουμε κάνει και την οποία »συνήθως» την κρατάμε για εμάς τους ίδιους μόνο.

Στο ντοκιμαντέρ αυτό λοιπόν, έχει στηθεί μια κάμερα με φόντο την γέφυρα και τραβάει από την 1η Ιανουαρίου του 2004, μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου του 2004 όλη μέρα. Τραβάει λοιπόν για ένα χρόνο. Μέσα σε αυτόν το χρόνο, η κάμερα κατέγραψε 24 αυτοκτονίες, συν ότι γλύτωσαν και πόσοι άλλοι.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συνεντεύξεις από συγγενείς και φίλους, οι οποίοι μας λένε για τον χαρακτήρα του κάθε αυτόχειρα. Τι συμπεριφορά είχε, αν είχε κάποια ψυχασθένεια ή αν ήταν νορμάλ σαν άνθρωπος, ή αν έγινε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που τον/την ώθησαν στην αυτοκτονία.

Νομίζω ότι θα φανεί χρήσιμο αυτό το ντοκιμαντέρ για πολύ κόσμο, γιατί ίσως δει συμπεριφορές ανθρώπων που μοιάζουν με άλλες του δικού τους περιβάλοντος και ίσως να μπορέσει να βοηθήσει όσο είναι εφικτό βέβαια αυτό.

Είναι συγλονιστικό το ντοκιμαντέρ με πολλά πολλά ερωτήματα όπως, ΓΙΑΤΙ να επιλέγουν κάτι τέτοιο οι άνθρωποι; Όλοι μας μέσα στην καθημερινότητα που ζούμε και με όλα μας τα προβλήματα, ζοριζόμαστε και πιεζόμαστε. Προσπαθούμε όμως να βρούμε άλλες λύσεις. Πόσο απελπισμένος μπορεί να είσαι για να κάνεις κάτι τέτοιο; Ίσως μπλοκάρει το μυαλό και δεν μπορείς να σκεφτείς άλλη λύση παρά μόνο αυτή.

Θα δείτε επίσης συνεντεύξεις από ανθρώπους που σώθηκαν από την πτώση, για το τι σκέφτονταν τότε και πως νιώθουν τώρα.

Ειλικρινά θα προβληματιστείτε με το όλο ντοκιμαντέρ και θα ανατριχιάσετε.

Για να πάρετε μια γεύση, σας ετοίμασα 2 σκηνές, μία από την έναρξη του ντοκιμαντέρ και μία από το τέλος. Το τέλος και το κλείσιμο που κάνει μια ηλικιωμένη γυναίκα, είναι και το σημαντικότερο σημείο για εμένα στο ντοκιμαντέρ.
Δακρύζεις και ανατριχιάζεις με αυτά που λέει. Αν μπορείτε να το βρείτε το ντοκιμαντέρ, πάρτε το γιατί αξίζει. Αν φυσικά σας ενδιαφέρει ο άνθρωπος και  προσπαθείτε να καταλάβετε διαφορετικούς τρόπους σκέψης.

ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ (ΕΝΑΡΞΗ):

ΣΚΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ (ΤΕΛΟΣ):

 

Σχόλια
  1. Ο/Η arcobaleno λέει:

    Όχι αυτήν την περίοδο φίλε
    Ανδρέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s