ZERKALO / THE MIRROR (1975) Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ (ANDREI TARKOVSKI) / ΚΡΙΤΙΚΗ

Posted: 23/03/2011 in ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

 

Άλλο ένα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ από τον μεγάλο Tarkovsky!

Eκτός από τον σχολιασμό της ταινίας από εμένα, μετέφρασα και έναν σχολιασμό από το imdb που τον είχε κάνει μια κοπέλα. Το έκανα αυτό, γιατί όλοι οι σχολιασμοί που βρήκα από διάφορα sites, δεν με κάλυψαν ως προς αυτά που πήρα από την ταινία και δεν ήταν και με απλά λόγια ώστε να καταλάβουν όλοι για αυτά που  πρόκειται να δείτε από την ταινία, αν την δείτε. Mάλιστα, αυτή την σκηνή ήταν να την βάλω στο clip που είχα κάνει , αλλά τελικά για διάφορους λόγους δεν την έβαλα.

Η ταινία είναι πολύυυυυ αργή, σε πολλούς θα φανεί ακαταλαβίστικη, χωρίς νόημα και ουσία. Ο Ταρκόφσκι σαν σκηνοθέτης δεν είναι ποτέ επιφανειακός. Για να τον πιάσεις τι θέλει να πει, πρέπει να κοιτάξεις και να σκεφτείς καλύτερα απ’οτι συνήθως κάνεις σε πολλές ταινίες. Πρέπει όταν θα βάλεις μια ταινία του, να έχεις καθαρό μυαλό, ησυχία και ηρεμία. Αν δεν τα έχετε αυτά, ίσως να βρίζετε μετά την ταινία.

Πρόκειται για μια ταινία, που όταν προβλήθηκε, δίχασε μέχρι και τους κριτικούς. Πολλοί από τους κριτικούς δεν την κατάλαβαν. Εγώ θα σας συμβουλέψω πριν αποφασίσετε να δείτε την ταινία, να διαβάσετε τον μεταφρασμένο σχολιασμό παρακάτω.

Αν δεν έχετε δει ξανά ταινία του Ταρκόφσκι, διαβάστε και μάθετε γι’αυτόν, γιατί οι ταινίες του όπως τις αντιλαμβάνομαι εγώ, δεν είναι για όλους τους ανθρώπους. Και δεν εννοώ ότι άλλοι είναι έξυπνοι και άλλοι όχι. Αν υπάρχει κόσμος που βλέπει μόνο ανάλαφρες ταινίες και περιπέτειες, δεν νομίζω ότι θα του αρέσει η ταινία. Χωρίς και πάλι αυτό να σημαίνει ότι όλοι δεν θα την καταλάβουν. Πρέπει νομίζω και σαν άνθρωπος να το έχεις. Δηλαδή γενικότερα να ψάχνεσαι. Ίσως δεν σας δίνω να καταλάβετε και πολλά για αυτή την ταινία, αλλά δεν μπορώ να σας την περιγράψω αλλιώς. Πάντως, αν την δείτε και πείτε τι μπούρδα ήταν αυτή που είδα, θα σας έλεγα να ψάξετε στο νετ για σχόλια της ταινίας ώστε να μπορέσει ο καθένας σας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την ταινία.

Σίγουρα η ταινία δεν είναι σαν το STALKER του Ταρκόφσκι που είναι από τις αγαπημένες μου. Είναι διαφορετική και πιο μπερδεμένη τουλάχιστον για εμένα. Διαβάστε και τον παρακάτω σχολιασμό, που δείχνει ότι δεν χρειάζεται να είσαι κανένας μεγάλος επιστήμονας η μυαλό, ή κριτικός κινηματογράφου για να καταλάβεις κάποια πράγματα. Είναι στον άνθρωπο και το πώς αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα!

Nα πω και κάτι τελευταίο που θέλω. Όταν μια ταινία που είδαμε δεν την καταλάβαμε, όχι που δεν μας άρεσε, αλλά που δεν την καταλάβαμε, δεν σημαίνει ότι είναι και μάπα. Δεν την καταλάβαμε επειδή έχουμε μάθει σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ψάξτε και διαβάστε ΤΙ ήταν αυτό που δεν καταλάβατε από την ταινία. Τουλάχιστον αυτό κάνω εγώ. Το να μαθαίνεις και να εξασκείς το μυαλό σου με διαφορετικό τρόπο απ’ότι σκεφτόσουν, είναι μεγάαααααλη υπόθεση! Δοκιμάστε το και θα δείτε καινούρια πράγματα!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤRANCEMEDIA:

Συντάκτης: Galina από τη Βιρτζίνια, ΗΠΑ

Μόλις το είδα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το είδα τελευταία φορά. Ανησύχησα ότι δεν θα μου άρεσε όσο μου άρεσε παλιά…
Δεν έπρεπε να ανησυχώ – Μ ‘αρέσει ακόμη περισσότερο τώρα αν αυτό είναι καθόλου δυνατό. Το έχω δει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής μου – πρώτα, ως φοιτήτρια εδώ και πολλά χρόνια στη Μόσχα. Επιστρέφω συνέχεια στην ταινία σε όλη μου την ζωή.
Όταν η ταινία Zerkalo του Ταρκόφσκι (The Mirror) προβλήθηκε για πρώτη φορά, δίχασε το κοινό εντελώς. Θυμάμαι πώς οι φίλοι μου την συζητάγανε παθιασμένα. Ένα κορίτσι παραπονιόταν ότι δεν κατάλαβε τίποτα! Η ταινία ήταν μπερδεμένη για εκείνη, σκοτεινή, ενοχλητική, οι χαρακτήρες των παιδιών – λυπημένοι, χλωμοί, κακώς ντυμένοι. Τη θυμάμαι που ρώτησε, «Γιατί δείχνουν στην εναρκτήρια σκηνή ένα αγόρι που είχε ένα φοβερό τραύλισμα, και ποτέ δεν έδειξε το αγόρι πάλι; Τι εννοούσε όταν ο ετοιμοθάνατος άνθρωπος στο κρεβάτι αφήνει ελεύθερο ένα πουλί; Πώς απέκτησε το πουλί εξαρχής; » Ένας άλλος φίλος μου, ένας άντρας, προσπάθησε να εξηγήσει τα πράγματα για αυτήν. Προσπάθησε να της εξηγήσει το συμβολισμό του Ταρκόφσκι, όπου το πουλί θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τη ζωή και την ψυχή του κύριου χαρακτήρα και τη αγόρι με το τραύλισμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να έχουν αμοιβαία κατανόηση.

Άκουγα για την επιχειρηματολογία τους και δεν συμμετείχα, διότι δεν είχα δει την ταινία ακόμα. Όταν τελικά έγινε, ο Αντρέι Ταρκόφσκι Arsenievich παρουσιάστηκε στην προβολή και μίλησε στο ακροατήριο πριν από την παράσταση. Τον θυμάμαι να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ότι δεν υπάρχουν κόλπα, δεν υπάρχουν παζλ, στην ταινία! Ότι κάθε σύμβολο, εικόνα, διαλόγου, και ήχος ήταν εκεί λόγω του ότι ανήκουν εκεί. Μας ρώτησε αν είχαμε ερωτήσεις. Κάποιος από το ακροατήριο πρότεινε να δούμε την ταινία πρώτα, και στη συνέχεια να κάνουμε  ερωτήσεις. Ο Ταρκόφσκι απάντησε ότι από την εμπειρία του, δεν είναι πολλοί οι θεατές που κάθονται να δουν ολόκληρη την ταινία, και αυτοί που κάθονται, συνήθως φεύγουν σιωπηλοί χωρίς να ρωτάνε κάτι. Και τότε μας είπε μια ιστορία. Όταν ολοκληρώθηκε ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ, παρουσιάστηκε αρχικά στην ομάδα με τους διάσημους κριτικούς. Αφού την είδαν άρχισαν να διαφωνούν, προσπαθώντας να βρουν το κρυμένο νόημα της ταινίας, και να καταλάβουν τί ήταν αυτό που μόλις είδαν. Η διαφωνία κράτησε για πολύ ώρα, μέχρι που μπήκε στην αίθουσα η καθαρίστρια για να καθαρίσει. Περίμενε για αρκετή ώρα να τελειώσουν την συζήτηση και να μπει να κάνει την δουλειά της. Τους ρώτησε για πόσο ακόμα θα μείνετε; Κάποιος της είπε ότι συζητάγανε ένα πολύ περίπλοκο φιλμ, και χρειάζονται χρόνο για να το καταλάβουν. Η Καθαρίστρια ρώτησε, «Τι είναι αυτό που δεν καταλάβατε σε αυτήν την ταινία; Την είδα και εγώ, και κατάλαβα τα πάντα.» Οι κριτές είχαν σιγήσει για λίγο και, στη συνέχεια, ένας από αυτούς ζήτησε από τη γυναίκα να μοιραστεί τις σκέψεις της σχετικά με τον ΚΑΘΡΕΦΤΗ. Αυτή απάντησε: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είχε προκαλέσει πάρα πολύ πόνο σε εκείνους τους οποίους αγαπούσε και που τον αγάπησαν. Τώρα πεθαίνει και προσπαθεί να τους ζητήσει συγχώρεση, αλλά δεν ξέρει πώς.» Μετά την παύση, ο Ταρκόφσκι είπε ότι δεν είχε τίποτα άλλο να προσθέσει για την ταινία του σε ό, τι είχε πει η καθαρίστρια.

Ποτέ δεν κατάλαβα τα παράπονα ότι ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ είναι μια πολύ συγκεχυμένη, δύσκολη και σκοτεινή ταινία. Όχι, είναι ξεκάθαρη και με βάθος όπως ένας καθρέφτης. Ο Ταρκόφσκι είπε ο ίδιος, και τον πιστεύω. Κάθε φορά που κοιτάτε στον καθρέφτη, θα σας δείξει νέο βάθος και προβληματισμούς. Παρελθόν, παρουσία, μέλλον, μνήμη, αγάπη, ενοχή, συγχώρεση, ομορφιά, θλίψη, νοσταλγία, και θυσία. Ο καθρέφτης τα αντανακλά όλα, αρκεί να παρακολουθήσετε από κοντά. Αυτή η ταινία είναι για την οικογένειά του, τη χώρα του, και την εποχή του. Την παιδική του μνήμη, και τη μνήμη του από τις προηγούμενες γενιές κολλημένες όλες μεταξύ τους. Η ταινία είναι μια ματιά πίσω στο χρόνο και θλιβερή διαπίστωση ότι τα παιδιά εκφράζουν το πεπρωμένο του πατέρα, όπως και σε έναν καθρέφτη. Πεπρωμένα αντικατοπτρίζοντας το ένα μέσα στο άλλο.
Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ δεν είναι μόνο καλό σινεμά, είναι καθαρός κινηματογράφος. Όπως η αρχιτεκτονική είναι η μουσική στην πέτρα, έτσι και ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ είναι η ποίηση στην οθόνη.

Ετυμηγορία μου – Η καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ, στην κορυφή της λίστας μου (ισοπαλία με Αντρέι Ρουμπλιόφ).

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Πρόκειται για έναν στοχασμό, μια εξομολόγηση του σπουδαίου ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι. <<Στον Καθρέφτη ήθελα να μιλήσω όχι για τον εαυτό μου, αλλά για τα συναισθήματά μου σε σχέση με τα κοντινά μου πρόσωπα, για τις σχέσεις μου μαζί τους, για την αιώνια συμπόνια μου για αυτά και το ασυνείδητο αίσθημα ευθύνης>>, είπε ο ίδιος ο Ταρκόφσκι.

CAST:

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Zerkalo

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Ο Καθρέφτης

ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΩΣ: The Mirror

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Andrei Tarkovsky

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Arseni Tarkovsky

ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ: Aleksandr Misharin-Andrei Tarkovsky

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Margarita Terekhova – Alla Demidova – Oleg Yankovskiy – Filipp Yankovsky – Nikolai Grinko

ΓΛΩΣΣΑ: Ρωσικά

ΧΡΩΜΑ: Έγχρωμο

ΕΙΔΟΣ: Βιογραφική

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1975

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 108′

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ:

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s